Soul Work – Experimenteer!

Experimenteer!

Ik hou van experimenten! Zo was de cursus rond 'Leven in overvloed' al een fijn experiment dat ik vorig jaar ondernam rond de wet van de aantrekkingskracht  (en waar ik binnenkort zeker verder mee ga experimenteren!!!). Het leven is één groot experiment of een groot spel. Als je het zo kan bekijken, wordt het 'fun' om ermee te experimenteren. 
 
Experimenten geven iets luchtigs aan wat ik wil 'uittesten'. Het geeft me tegelijk ook het gevoel van 'wetenschapper' te zijn, iets wat ik na mijn opleiding als bio-ingenieur heel erg weinig in mezelf heb teruggevonden. Gewoon omdat de manier van aan wetenschap te doen voor mij erg mannelijk en rechtdoor gaat, terwijl ik zelf liever 'organisch' werk en af en toe een slalom neem.
 
Een experiment maakt de onderzoeker in mij wakker en dat is wél een deel van mezelf dat ik graag doe: willen uitvlooien hoe iets werkt, en vooral: uittesten OF het werkt in mijn eigen leven.
 
Er moet een duidelijke drang zijn om iets aan te pakken. Dat is de kern van het experiment.
Ik voelde al een tijd dat mijn relatie tot sociale media niet 'goed' aanvoelde voor mij. Daarom maakte ik er een experiment van om uit te zoeken hoe ik het wel op een voor mij juist aanvoelende manier kan gebruiken.
 
Een experiment legt ook een FOCUS. Een maand is voor mij net een aangename periode om gefocussed te kunnen blijven op een thema. Ik zet bij nieuwe maan een intentie van de focus (het onderwerp van mijn experiment) en richt de hele maand mijn aandacht er regelmatig op. Daardoor groeien bepaalde dingen en worden vragen die ik heb duidelijk. Het is zoals 's avonds je vraag onder je hoofdkussen leggen en 's morgens het antwoord daar vinden. Maar dan over een maan(d) lang gespreid. 
 
Hier komt het experiment dat ik deze maan(d) uitvoerde:
 
 
Wat?
1 maand zonder sociale media
of beter geformuleerd: hoe krijg ik een juiste verhouding met sociale media? 
Hoe pak ik dat stuk aan in mijn business zodat het juist voelt voor mij?
 
Bron van dit experiment:
Ik ben met Nathan een week op reis in Berlijn en grijp daar toch nog regelmatig naar Instagram om er iets op te zetten, er de zogenaamde noodzakelijke consistentie in te houden, beweging te creëren, maar ik voel er totaal geen beweging in, het voelt niet nuttig en dat frustreert me. Tijdens mijn vakantie! Ik besef dat ik moeite heb met afschakelen, met afremmen, met stoppen met werken. Bezig zijn op sociale media geeft me een gevoel van druk bezig zijn met je zaak en daardoor een gerustelling dat ik blijf meedraaien en ‘er’ bij hoor. Waar bij? Dat weet ik niet. Ik kom dan ‘toevallig’ het boek ‘10 arguments for deleting your social media right now’ van Jason Lanier tegen in Berlijn en na wat erover gelezen te hebben maak ik de klik:
Ik ga deze maan(d) mij niet meer bezig houden met sociale media. Ik ga zoeken hoe ik er dan wel mee wil omgaan.
 
 
 
Dit is het resultaat van het experiment:
 
Dag 1: beetje nerveus en stiekem toch eens checken op Instagram, of mijn volgers naar beneden zijn gegaan (ja, instagram met 2 dus dat valt mee). Het lijkt onmogelijk om deze challenge vol te houden, ik zie het niet helder hoe dat zal gaan. Rook in mijn hoofd.
 
Dag 2: ik zorg ervoor dat alle apps op mijn gsm in een mapje staan en op het laatste swapblad zodat ik het zo weinig mogelijk tegen kom. Op mijn computer gaan alle tabbladen van sociale media gewoon dicht. Minder afleiding en verleiding om toch even te gaan kijken.
 
Dag 3: voelde ik me al herboren, alsof ik er nooit aan vast heb gehangen,
Maar zie nog niet hoe ik in de toekomst het op een betere manier kan gebruiken.
 
Dag 8: ik heb op mijn eigen website een blog gepost en dat voelt als echt eigenaarschap. Voelt als een stevig fundament dat ik bouw voor mijn eigen onderneming. Blij dat mijn eigen site nu terug in beweging is gekomen! Opluchting na periode van stagnatie. Vanop mijn eigen site delen op Facebook en Pinterest is dé manier voor mij om toch aanwezig te zijn op SM. Nu nog zien te regelen dat dat ook eenvoudig kan op Instagram.
 
Dag 10: ik kan terug een boek lezen zo der dat versnipperde gevoel van altijd de SM even te willen gaan checken. Moet nog wel zorgen dat ik maar 1 boek bij de hand heb want anders begin ik in 5 tegelijk... heb beetje boekenleesachterstand. Boeken zijn veel trager en onthaasten me ook. Ze vervullen me diep en geven me rust.
 
Dag 11: ik kan terug eens ergens zitten en gewoon wat rondkijken of wegdromen. Heerlijk gevoel! Zeker nu ik het boek van Abraham Hicks ‘vraag en het wordt gegeven’ over de wet van de aantrekkingskracht aan het lezen ben. Ik besef dat ik vaak op SM zat uit een gevoel van angst. Fear of missing out. En ook de angst om niet gezien te worden. Op één of andere bizarre manier voel ik me nu méér gezien dan toen ik zo actief op SM zat.
 
Dag 12: Minder prikkels geeft me zoveel meer rust waardoor ik kan focussen op wat écht belangrijk is voor mezelf. Ik zie beter wàt belangrijk is voor mij. Ik voel mezelf veel beter nu. Ik hoor terug mijn eigen stem, ook mijn innerlijke stem klinkt nu helderder en beter verstaanbaar. Ik hou zo van eenvoud en helderheid, en al zeker in mijn hoofd.
 
Dag 13: gevoel dat ik veel meer geaard ben, ik ga naar de tuin als pauze tijdens mijn werk i.p.v. nog gauw even op SM te gaan (en daar dan te blijven plakken). Ik heb het gevoel dat ik meer tijd heb, meer ademruimte. Meer structuur precies ook of alleszins een gevoel van vat te hebben op mijn tijd.
 
Dag 14: toch nog heel af en toe kijken op instagram... nu aantal volgers gedaald met 6 tot 172. Is dat erg? Minder is meer? Waarom willen we toch altijd meer en meer? Wat levert mij het streven naar steeds meer ‘volgers’ op? Waarom is het zo moeilijk om dat streven af te zetten? En hoe doe ik dat dan toch?
 
Dag 16: ik heb mijn social media vraagstuk voorgelegd aan collega onderneemsters die ik tegenkwam op een workshop en kwam tot de vaststelling en beslissing dat sociale media niet noodzakelijk zijn
 
Dag 20: tijdens een workshop vertelt een andere onderneemster dat ze alles van sociale media gaat uitbesteden van zodra ze dat financieel kan. Omdat ze het niet graag doet. Ik ben blij om nog een onderneemster tegen te komen die zich ervan distancieert en zich niet laat meeslepen.
 
Dag 21: ik vraag aan mijn webmaster om een knop te maken op mijn website voor de inhoud van mijn eigen blog makkelijk te kunnen delen op Instagram. Niet optimaal want het delen van inhoud die niet rechtstreeks op de sociale media gezet wordt doet het erg slecht in de algoritmes. Maar voor mij voorlopig toch beter dan er niet op aanwezig zijn.
 
Dg 22: die consistentie van 'elke dag moeten posten' is écht niet aan mij besteed, het beknot mij in mijn gevoel van vrijheid dat ik nastreef in mijn business, in hoe ik wil leven. Ik zet het aan de kant, het gaat nu overboord.
 
Dag 24: ik ga voor kwaliteit boven kwantiteit in het delen van berichten. Dat is absolute prioriteit voor mij. Dat is heel helder en duidelijk!
Ik ga ook (verder) werken aan de SEO van mijn eigen site en kijken welke invloed dat dat geeft op mijn werk.
 
Slot
Ik voel ook dat hiermee het experiment is afgerond. Ik heb bestudeerd wat er niet goed zat (en wat wél goed zat), ik heb stappen gezet om dingen te veranderen. Ik heb de lat niet te hoog gelegd voor mezelf. Maar stap-voor-stap zijn er toch dingen in beweging gekomen. Daarvoor ben ik dankbaar.
Tijdens het laatste kwartier van de maan kan ik nu even op adem komen en mezelf herbronnen voor een nieuwe intentie die ik weer zal zetten op de volgende nieuwe maan.
 
Reality Check:
Instagram volgers gedaald van 180 naar 172
Facebook stabiel gebleven op 290 'vind ik leuks'
 
 
 
 
 

Geef een reactie